Varning för säljare av oäkta raskatt

Det är några saker som man ska vara medveten om!

- En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat. Det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara. En katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla - vad bevisar att föräldrarna verkligen är de som de påstås vara?

- En del kattungar anges bestå av ex. 25 % Maine Coon, 25 % Ragdoll, 75 % Birma osv. Detta är en varningssignal att uppfödaren inte är seriös. Kattungarna är helt enkelt huskatter så länge inte mammakatt och pappakatt har stamtavla - och är av samma ras. Procentblandningar anges ofta för att göra huskattungar mer lockande för köpare, och används som skäl för att ta ut ett högre pris. Här har vi dessutom en enorm risk då Maine Coon har en förekomst av HCM och HD, Hos Ragdoll finns också HCM samt PKD (CIN) och hos Birma har vi ytterligare en annan typ av hjärtsjukdom som heter RCM.

- Två långhåriga katter kan inte få en korthårig unge, var uppmärksam på detta. Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men att flera ungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.

- Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt och är alltid registrerad i kattförbund och har stamtavla.

- Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig. Huskatten finns också i alla möjliga former av mönster och färger och även i olika mängder vitt, detta innebär inte heller det att huskatten har någon form av raskatt i sig.

- En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1.500:-, betala därför inte mer för din huskatt. Den ska för det priset också vara avmaskad, vaccinerad x 2, id-märkt och veterinärbesiktad. Observera att för en huskatt som ÄR vaccinerad x 2, id-märkt och veterinärbesiktad och även kastrerad kan ett pris på upp till 3000:- vara helt i sin ordning. Men då p.g.a. utläggen uppfödaren gjort och inte för att katten påstås ha någon ras i sig. Vår huskatt är värd pengar som den unika individ den är.

- Observera att en uppfödare, som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser, kan anmäla detta till sitt förbund och få ett huskattbevis för kattungarna.


- Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig köpa oregistrerad katt?

- En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Men! Det kostar endast 350:-/ år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera sina kattungar, utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilde uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten p.g.a. att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro flera tusen kronor? Är det någon vars bedrägliga uppfödning du vill vara med och stödja?

-En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt. Som jag sa ovan så är en katt utan stamtavla en huskatt och ingen ting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla ) kostar 300:- att få ut,( 200:- för diplomerad uppfödare) Betänk detta: 300:-, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?

- Ibland säger de sig sälja oregistrerade ungar därför att en eller båda föräldrarna är oregistrerade och därför kan de inte registrera ungarna. Vad beror det på? En orsak kan vara att den ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv har kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.

- En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta med att inte registrera ungarna. Katten har alltså avelsförbud.

Jag vill med denna text inte på något sätt säga att en huskatt är mindre värd. En huskatt är en alldeles unik underbar katt, precis som alla våra andra älskade huskatter. Den behöver inte några procent raskattinslag för att bli bättre eller finare.

Det jag vill säga är att det är viktigt att du är medveten om VAD du köper. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar. Du kan få en katt med sjukdomar som förkortar dess liv och som kräver dyrbar veterinärvård. Är du intresserad av avel så kommer ingen seriös raskattuppfödare att vilja låna ut sin katt till dig, för då blir de uteslutna ur sitt kattförbund, då huskattavel inte är tillåtet.

Denna text är skriven av Malin Sundqvist som tillåter att den får spridas fritt på hemsidor och bloggar mm!